(Full) Operational Lease

(Full) Operational Lease is wellicht de meest bekende vorm van leasing. Bij Operational Lease zijn naast de rente en aflossing voor de financiering van de auto, ook de operationele kosten in het leasetarief opgenomen.

Onderstaande operationele kosten kunnen in het leasetarief worden opgenomen;

  • Reparatie, Onderhoud en Banden (ROB);
  • Pechhulp
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel Houderschaps- of Wegenbelasting genoemd;
  • Verzekering: WA + Casco,
    Inzittendenverzekering zoals Personen Ongevallen Inzittendenverzekering (POI) of Schadeverzekering Inzittenden (SVI)
  • Vervangend vervoer
  • Winterbanden

Risico

Deze vorm van leasing kenmerkt zich naast het omvatten van de operationele kosten voornamelijk ook door de risicodragende partij. Bij Operational Lease is dat de leasemaatschappij en niet de klant. De leasemaatschappij stelt bij aanvang van het leasecontract een restwaarde voor de auto vast aan het einde van de overeengekomen contractperiode. Hierop wordt het financieringsdeel van het Operational Leasecontract gebaseerd.

Financiële administratie

Operational Lease is een zogenaamde “off-balance” financieringsvorm. Dit betekent dat u de auto niet hoeft te activeren op de balans van uw onderneming. Deze vorm heeft dus geen invloed op de balansverhoudingen. Omdat de meeste ondernemers niet willen dat het wagenpark invloed heeft op de balans, is dit de meest voorkomende vorm van leasing.

Wel of geen bijtelling?

Bij zakelijke leasing mogen de volledige lease- en brandstofkosten zakelijk opgevoerd worden. Indien u de auto uitsluitend voor woon/werk verkeer en zakelijke ritten gebruikt en per kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, heeft u geen extra kosten voor de auto, oftewel geen Bijtelling. U bent echter vanuit de fiscus verplicht om een verklaring ‘geen privégebruik’ aan te vragen en een sluitende kilometer administratie bij te houden en op verzoek te overleggen. Klik hier voor meer informatie.

Wilt u de auto ook privé gebruiken voor meer dan 500 kilometer per kalenderjaar, dan moet u bijtelling betalen over de fiscale waarde van de auto. Klik hier voor een berekening van de bijtelling.

Bent u overtuigd? Vraag dan hier een leaseofferte aan

Leaseofferte aanvragen